• miercuri, 25 mai 2011

    SLUJBA Sfântului Nectarie Taumaturgul

    POMENIREA CELUI INTRE SFINTI
    PARINTELE NOSTRU NECTARIE DE EGHINA,
    EPISCOPUL PENTAPOLEI,
    FACATORUL DE MINUNI

                                             LA VECERNIA MICA

          Punem stihuri pe 4 si cântam urmatoarele stihiri:
    Glas 4 “Ca pe un ales intre mucenici...”

           Pe urmele Cuviosilor in anii cei mai de urma ai umblat, Ierarhe Nectarie, cu vietuirea ta cea curata si cu obiceiurile cele alese si cu priceperea cea adevarata si cu darurile dragostei; pentru aceasta, sfintindu-te pe tine Stapânul tuturor, in chip vadit te-a numarat cu ceata sfintilor.

          Ca acela ce, find numit cu numele nectar, nectarul harului l-ai prirnit in inima ta, Sfinte Nectarie, cu dulceata cuvintelor tale veselesti in Duhul sufletele celor evlaviosi, ca un intelept si de Dumnezeu insuflat, si cu razele minunilor tale pururi luminezi Biserica lui Hristos, cea care straluceste de slava ta.
          Cei ce cu evlavie alergam intru mireasma cea cereasca a cinstitelor tale moaste celor proslavite prin harul Dumnezeiescului Duh, de Ia acestea dobândim sfintire si izbavire de patimi, Nectarie Cuvioase, si grabnice tamaduiri iau cei ce bolesc fara de vindecare, cu mare glas cinstindu-te pe tine.
          Manastirea pe care ai inaltat-o si cu canoane ai intarit-o, Nectarie, neincetat o acopera si o pazeste spre scapare sufletelor noastre; si ostrovului Eghinei, Parinte, daruieste-i fierbintea ta solire inaintea Domnului, pururi mijlocind pentru dânsa, dimpreuna cu arhipastorul ei, fericitul Dionisie.
    Slava..., glas 1
             Veniti toti credinciosii, sa cinstim pe Nectarie, luminatorul Bisericii cel nou aratat; ca acesta, in zilele noastre, cu dumnezeiasca cuviinta, vietuind intru cuviosie si adevar, virtutile sfintilor celor de demult in sine le-a intiparit; si vas al alegerii facandu-se, precum Pavel, cu vrednicie s-a proslavit prin harul cel sfintitor al Duhului, daruind fiecaruia cererile cele spre mântuire, ca un ierarh preaindumnezeit.
    Si acum..., a Nascatoarei...
           Ceea ce primesti rugaciunile celor pacatosi si nu treci cu vederea suspinarea, celor necajiti, roaga Prea Sfanta Fecioara, pe Cel Nascut din pântecele tau ca sa dea iertare de pacate sufletelor noastre.
           La stihoavna...
    Glas 2. ‘‘Casa Efratului...’’
           Cu harul cuvântului nectar gândit izvorasti, Nectarie, Bisericii lui Hristos, ca acela ce te-ai curatit cu duhul.
           Stih: ‘‘Preotii Tai, Doamne, se vor imbraca intru dreptate si cuviosii Tai se vor vesel ‘‘.
          Mare, cu adevarat, slujitor al Domnului, in vremurile cele mai de pe urma, Nectarie, te-ai aratat si pe credinciosi i-ai intarit.
            Stih: ‘‘Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosilor Iui.‘‘
          Se bucura duhovniceste Biserica lui Hristos, vazând harul tau, pe care l-ai aflat din cer, Nectarie, Parintele nostru.
    Slava..., a Treimii...
          Tie se cuvine lauda si slava, Atotputernicei Dumnezeiri Celei in trei Sori, ca pe ierarhul Tau l-ai proslavit.
    Si acum..., a Nascatoarei...
          In cinstite cuvinte propovaduieste slava Ta, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, Nectarie cel dumnezeiesc, cel ce s-a proslevit prin Duhu!.
         ‘‘Acum slobozeste... ‘‘, Trisaghionul, Troparul (vezi la Vecernia Mare) si otpustul.

    LA VECERNIA MARE
        La ‘‘Doamne, strigat-am... ‘‘, punem stihiri pe 8:
    GIas 1. ‘‘O preaslavita minune!’’
          O, preaslavita minune! In vremurile cele mai de pe urma, ca un sfesnic prealuminat, a stralucit lumii Nectarie cel intelept si a luminat pe cei credinciosi cu lumina Evangheliei cea mai presus de lumina, prin cuvântul sau cu dumnezeiasca cuviinta si petrecerea cea fara de prihana si prea aleasa; pentru aceasta s-a preaslavit cu darurile Mângâietorului si da neincetat tamaduiri celor care cer.

         O, purtarea ta cea de grija, Hristoase! Caci Tu, precum ai fagaduit, in chip minunat l-ai proslavit cu darul minunilor pe Nectarie cel intelept, ca pe un prieten adevarat, ca si acesta te-a proslavit cu stralucirea vietii lui, aratand tuturor cu limpezime puterea dragostei celei catre Tine, Mantuitorule; pentru aceasta, cu ale sale rugaciuni, ne daruieste iertare de greseli si desavârsita pace.

          Astazi stralucit se veselesc de pomenirea ta cea noua, Sfinte Nectarie, ale credinciosilor soboare, cantându-te; iar Biserica Iui Hristos tainic dantuieste intru a ta slava, temelie neclatita aflându-te pe tine in zilele cele mai de pe urma; iar ostrovul Eghinei nespus se bucura, având ca bogatie bine-inmiresmatele tale moaste.


                                                Alte stihiri
                                  Glas 2. ‘‘Cu ce cununi de laude...’’

           Cu ce cununi de laude vom incununa pe Ierarhul, pe cel ce de curând a stralucit si Biserica a luminat-o cu luminile bunei-credinte, pe podoaba cea noua a ortodocsilor cel de o râvna cu Arhiereii cei de demult; caci, cu intelepciune urmând vietuirii lor, s-a proslavit de Hristos, Acela ce tuturor le da printr-insul mare mila.

          Cu ce versuri de cântari vom Iauda pe ierarhul, pe dumnezeiescul slujitor al lui Dumnezeu si margaritarul virtutilor, pe alauta cuvântarii de Dumnezeu, pe cel ce a izvorât acum Bisericii din buze intelepte, prin dumnezeiescul cuvant al harului, nectarul cel ceresc al bunei-cinstiri si darul minunilor, cel primit de la Dumnezeu, Nectarie, de Dumnezeu insuflat.

          Cu ce graiuri duhovnicesti vom ferici pe ierarhul Nectarie, pe cel ce in mijlocul lumii a dus viata cu adevarat preaindumnezeita, prin fapte cuvioase si fara de prihana; pentru aceasta, lui Dumnezeu sfanta manastire I-a inaltat in ostrovul Eghinei, ca liman al sufletelor neinviforat, pe care neincetat o acopera dimpreuna cu povatuitorul ei, Dionisie cel de Dumnezeu inteleptit.
    Slava..., glas 6
           Luminat a stralucit astazi, ca o stea nou aratata, praznuirea cea noua a Ierarhului Nectarie, luminând Biserica, Veniti, dar, multimile ortodocsilor, cu glas de veselie acestuia sa-i strigam: bucura-te, cel ce ai primit pecetea vietii cuviosilor celor de demult, in zilele acestea rele, in care iubirea multora s-a racit, precum a prorocit Mantuitorul; bucura-te, cel ce ai impreunat invatatura cu virtutea si, prin cuvântul intelepciunii tale, luminezi sufletele credinciosilor ; bucura-te, podoaba arhiereilor, acoperitorul Eghinei si al manastirii tale prea fierbinte aparator. Pentru aceasta, preafericite Nectarie, stand inaintea scaunului maririi dumnezeiesti, neincetat te roaga pentru cei ce cu credinta savârsesc pururi cinstita pomenirea ta.
    Si acum... Dogmatica glasul 6.
    Vohodul, ‘‘Lumina lina’’, Prochimenul zilei si Paremiile.
    Cauta paremiile de la Slujba Sfantului Grigorie Teologul
    de la 25 ianuarie.
    La Litie, Idiomele...

    Glas 1
         Veseleste-te in Domnul, Biserica Ortodoxa, bucura-te si dantuieste, Mireasa cea aleasa a Imparatului Ceresc, ca iata, in vremurile noastre, Ierarhul cel adevarat al lui Hristos, Nectarie cel Cuvios, cele ce le-ai primit in vremurile cele de demult de la Dumnezeu inca o data le pecetluieste si rasunator le propovaduieste cu slava cu care s-a proslavit de catre singurul Dumnezeu, de unde stalp si intarire pe Acesta dobândindu-L si harul minunilor sale vazandu-L, striga Mirelui tau: ‘‘Doamne, slava Tie! ‘‘

                                                     Glas 2
         Cine nu va salta, cine nu va dantui cu duhul de noua praznuire a ierarhului Nectarie, ca tot sufletul se veseIeste, vazându-l pe acesta proslavit si deopotriva cu sfintii si luminând cu minunile; pentru aceasta, fericind stralucirea vietii lui si cuviosia izbanzilor sale, strigam:
    ’’Iisus Hristos, ieri si astazi si in veci, este Acelasi’’
    Glas 3
         Tainuitorului celor sfinte, lui Nectarie, dupa cuviinta sa ii strigam, graind cu glasul lui David: Fericit esti si bine-ti va fi tie, Preafericite Parinte, ca, petrecând tu cu intelepciune si fara de prihana, cugetator de cele ceresti in viata te-ai aratat si Ierarh cuvios si fara de rautate; si cu sfanta cuviinta savârsind cele catre Dumnezeu, cu intelepciune ai slujit Bisericii lui Hristos; si prin minuni cu vrednicie proslavindu-te, intampini pe cei in nevoi si plinesti fiecaruia cererile cele spre mântuire.
    Glas 4
        Stralucind cu cuvântul harului, lucrator incercat al Evangheliei pacii te-ai aratat, Parinte Nectarie, si gura prorocind dumnezeieste si lepadand tulburarea lumeasca, te-ai unit prin isihie cu Dumnezeu, fiind in ostrovul Eghinei, in care manastire pentru suflete ai inaltat, chip al virtutilor facându-te monahiilor, si parinte si dascal; si ai adormit cu somnul cuviosilor, rugandu-te neincetat pentru sufletele noastre.
    Acelasi, glas 4
        Cat de sfanta este viata ta si lui Dumnezeu bineplacuta, de Dumnezeu purtatorule Nectarie, cat de straine sunt minunile tale, pe care le savârsesti cu harul ce ti s-a dat! Cine, dar, nu se va minuna de tine, acela ce cu adevarat esti vrednic de minunare; sau cine nu te va slavi pe tine, cel proslavit de Dumnezeu: ca izvor de tamaduiri s-au aratat dumnezeiestile tale moaste, ca vindeca boli grele; si oricine alearga cu credinta ia mantuire sufletului si trupului tamaduire, slavind pe Hristos, Cel ce minunat te-a proslavit pe tine.
    Slava, glas 5
         Veniti toate neamurile credinciosilor, veniti in Eghina, impreuna sa alergam, veniti si sa vedem minunile cele cu straina cuviinta, pe care de curând le-a lucrat dreapta Celui preainalt, ca pe Nectarie, de Dumnezeu inteleptitul, cel ce dupa Evanghelie a sporit, cu nemuritoare daruri il proslaveste, precum in chip nemincinos a fagaduit. Pentru aceasta si cinstitele lui moaste pline de buna mireasma le-a aratat si izvor de tamaduiri celor ce cu evlavie aIearga Ia ele; din care de buna mireasma a vietii umplându-ne, ca David strigam: ‘‘Mare esti, Doamne, si maririi Tale nu este hotar! ‘‘, prin care, Iubitorule de oameni, mantuieste sufletele noastre.
    Si acum, a Nascatoarei...
       Fericimu-te pe tine, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara si te slavim credinciosii dupa datorie, Cetatea cea neclatita, zidul cel nesurpat si scaparea sufletelor noastre.
    La Stihoavna...

    Glas 5. ‘‘Bucura-te, camara... ‘‘
         Bucura-te, cel ce in vremurile cele mai de pe urma ai rasarit ca o stea cu cereasca lumina si, cu stralucirea minunilor tale, luminezi in chip intelegator pe cei intunecati cu patimile, mintea cea de Dumnezeu primitoare, cea plina de dumnezeiasca lumina, care la legea Dumnezeului nostru cu intelegere ai cugetat, Nectarie, precum este scris; sfesnicul prea luminat, luminatorul bunei-cinstiri, care cu viata ta ai luminat deja marginile, Parinte. Pe Hristos roaga-L, Parinte, sa daruiasca sufletelor noastre mare mila!
     Stih: ‘‘Gura mea va grai intelepciune si cugetul inimii mele pricepere’’.
        Viata duhovniceasca intru cugetare cereasca petrecand, Ierarhe, cinstit locas al Duhului Sfânt te-ai aratat, ca smerita cugetare ti-a fost tie lauda si, prin obiceiurile cele alese, dimpreuna cu purtarile cele netrufase, lasat-ai sa se intrevada stralucirea sufletului tau, prin care s-a si pus cu sfintii partea ta. Pentru aceasta, inconjurând sicriul cel de mireasma izvorâtor al moastelor tale, cu strapungere strigam, Nectarie: ‘‘Mântuire sufletelor si trupurilor da-ne pururea!’’
       Stih: ‘‘Preotii Tai, Doamne, se vor imbraca intru dreptate si cuviosii Tai se vor bucura’’.

         Se bucura Biserica lui Hristos, vazându-te pe tine cu cereasca slava proslavit, Nectarie, si mareste pe Hristos, Cel ce facator de minuni te-a aratat pe tine; iar ostrovul Eghinei nespus se lumineaza, dobândind sicriul moastelor tale, ca pe o nedesertata vistierie de sfintire. Ci mai mult inca se veseleste manastirea ta cea de Dumnezeu cercetata, cea care pururi cauta spre tine si cu lacrimi inalta glas: ‘‘Tu slava mea esti, si aparatorul, si scapare, Parinte, si acoperitorul!’’
    Slava..., glas 8
         Dimpreuna cu sufletele sfintilor are cerescul Ierusalim si sufletul tau cel sfintit, laudate Nectarie; iar ostrovul Eghinei are moastele tale izbavitoare de har, avutie de Dumnezeu daruite si comoara de tamaduiri fara arginti a toata neputinta si a tot necazul; ca la aceasta alergând de pretutindeni cei patimasi, afla tamaduiri si capta cererile cele spre mântuire, slavind cu glasuri multumitoare pe Domnul, Cel ce te-a proslavit pe tine: Ia Care mijIoceste pururea pentru sufletele noastre.
    Si acum... a Nascatoarei.
       Cel obisnuit al glasului 8, de la Stihoavna de sambata seara.
       ‘‘Acum slobozeste...’’, si
       Troparul: Glas 1. ‘‘Locuitor pustiului...’’
        Pe vlastarul Silivriei si acoperitorul Eghinei, pe acela ce in vremurile cele mai de pe urma a stralucit, pe prietenul virtutii cel adevarat, pe Nectarie sa il cinstim credinciosii, ca pe un slujitor indumnezeit al lui Hristos, ca izvoraste felurite vindecari celor ce cu evlavie striga: ‘‘Slava lui Hristos Celui ce te-a proslavit pe tine, slava Celui ce minunat te-a facut pe tine, slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri!’’
    Slava... Alt tropar
    Glas 4. ‘‘Ca pe un viteaz...’’
        Intru cuviosie ai vietuit, ca un intelept ierarh, proslavind pe Domnul cu viata ta cea plina de virtuti, Nectarie Cuvioase; pentru aceasta, proslavindu-te cu puterea Mângâietorului, demonii gonesti si ii tamaduiesti pe cei bolnavi, care vin cu credinta la dumnezeiestile tale moaste.
    Si acum... a Nascatoarei: ‘‘Taina cea din veac ascunsa...’’

    LA UTRENIE
          Primul rand de sedelne
        Glas 1.’’Mormantul Tau, Mântuitorule..’’.
        Ca un soare stralucitor, in vremurile cele mai de pe urma rasaritu-ne-ai noua cu viata ta cuvioasa, Sfinte Nectarie, si pe toti ii chemi ca sa dea lauda si slava Iui Hristos, Stapânul a toate, Celui ce proslavit te-a aratat pe tine cu puterea minunilor.
    Slava..., aceeasi podobie.
         Imbelsugate vindecari izvoraste in chip minunat, in toate zilele, cu dumnezeiasca darnicie, preacinstitul tau cap, tainic veselind cu mirosul cel de buna mireasma al Duhului, pe cei ce alearga cu evlavie si cu dorire la a ta manastire, sfinte.
    Si acum... a Nascatoarei...
        Cel ce cuprinde toate si Facatorul veacurilor, in chip mai presus de minte intreg S-a cuprins in pântecele tau cel dumnezeiesc, Preacurata, fara a lasa odihna Parintelui Sau, om dimpreuna si Dumnezeu desavârsit, si a indumnezeit firea lui Adam si lumea toata a mântuit-o. Pe Acesta roaga-L, de Dumnezeu Nascatoare, sa mântuiasca sufietele noastre.
        Randul al doilea de sedelne. Glas 3. ‘‘De frumusetea...’’
       Curatia vietuirii tale si dreptatea obiceiurilor tale, Parinte, ca pe un prinos duhovnicesc primindu-l Stapânul, izvor al tamaduirilor te-a aratat pe tine in Eghina celor ce cu credinta alearga la sfintele tale moaste, cele ce impart tuturor dumnezeiasca buna-mireasma.

                                               Slava, glas 4. ‘‘Spaimântatu-s-a Iosif…’’
        Minuneaza cu adevarat cugetele credinciosilor harul minunilor cel dat tie de la Dumnezeu, intelepte, care lucreaza in dumnezeiestile tale moaste. Pentru aceasta, catre manastirea ta impreuna alearga multime de credinciosi de pretutindeni si cei bolnavi iau sanatate prin mijlocirea ta, Sfinte, cantând cu veselie lui Hristos, Celui ce te-a sfintit pe tine, Cuvioase.
    Si acum... a Nascatoarei, aceIasi glas
        Nastrapa de mana primitoare si cuvântatoare, Sfesnic purtator de lumina si dumnezeieste stralucitor cunoscându-te pe Tine, Preacurata, dumnezeiescul Nectarie, cu luminarile Tale cu vrednicie si-a luminat sufletul si cugetul, ca un lucrator al virtutii; pentru aceasta, Fecioara si Maica a lui Hristos nenuntita, cu dreapta credinta te-a propovaduit pe tine, Nascatoare de Dumnezeu Prealaudata. Si acum impartasindu-se de luminarea Fiului tau, Curata, impreuna cu ingerii slaveste negraita slava ta.
    Dupa Polieleu
    Glas 8. ‘‘Pe intelepciunea si Cuvântul..’’.
        Tâlcuitor al dogmelor dreptei credinte si calauzitor in invataturile graitoare de cele dumnezeiesti aratandu-te, Cuvioase, ca un ierarh de Dumnezeu insuflat, priceperea celor bine-cinstitori dumnezeieste o indreptezi la iubirea dumnezeiasca si la calea mântuirii. Pentru aceasta, in Eghina cu dumnezeiesc cuget ai inaltat cinstita manastire, Cuvioase, spre ingradire sufletelor, de Dumnezeu purtatorule Nectarie, in care multimea celor ce duc viata monahiceasca inchinându-se la cinstitele tale moaste, cu evlavie praznuieste sfânta pomenirea ta.
          Si acum... aceeasi podobie. Cauta la sedelnele slujbei Sfantului Ioan Gura de Aur, de la 13 noiembrie.
       
    Antifonul 1 al glasului 4
          Prochimen: ‘‘Gura mea va grai intelepciune si cugetul inimii mele pricepere’’
       Stih: Preotii Tai, Doamne, se vor imbraca intru dreptate si cuviosii Tai se vor bucura.
       Evanghelia de la Ioan capitolul 10, 1-9:
         ‘‘Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce nu intra pe usa, in staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur si talhar. Iar cel ce intra pe usa este pastorul oilor. Acestuia portarul ii deschide si oile asculta glasul lui si oile sale le cheama pe nume si le mana afara. Si când le scoate afara pe toate ale sale, merge inaintea lor si oile merg dupa el, caci cunosc glasul lui. Iar dupa un strain, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru ca nu cunosc glasul lui. Aceasta pilda le-a spus-o Iisus, dar ei n-au inteles ce inseamna cuvintele Lui. A zis deci iarasi Iisus: Adevarat, adevarat zic voua: Eu sunt usa oilor. Toti cati au venit mai inainte de Mine sunt furi si talhari, dar oile nu i-au ascultat. Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla.’’
         Psalmul 50
         Slava..., Pentru rugaciunile ierarhului Tau, Nectarie, Milostive..., Si acum..., Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu...
    Stih: ‘‘Miluieste-ma, Dumnezeule...’’
    Stihira, glas 6
          Astazi, de Dumnezeu purtatorul Nectarie, podoaba cea noua a Bisericii, savârsind alergarea virtutii, a terminat drumul catre cer; si, intru luminarile sfintilor asezand sufletul sau, fara teama se desfateaza de pomul vietii, primind stralucirea slavei celei de mare cuviinta ; iar pentru noi cere izbavire de primejdii, pace si mare mila.
    CANON, glas 1
       Cantarea 1
        Intunecarea mintii mele cu lumina rugaciunilor tale risipeste-o si da-mi cuvânt ca luminat sa laud, facatorule de minuni Nectarie, dumnezeiasca pomenirea ta.

        Rasarind ca un soare neapus in anii cei de pe urma, cu lumina faptelor tale tuturor marginilor le stralucesti, Parinte, in chip minunat, lumina Evangheliei.
    Slava...
        Prin curatia vietii tale calcând, Nectarie, pe urmele vechilor arhierei ai lui Hristos, de acelasi nume cu ei te-ai si aratat partas.
    Si acum..., a Nascatoarei.
        Firea cea necuprinsa purtând-o in pântecele Tau si nearzându-te, cu trup ai nascut, Fecioara Preacurata, fara de schimbare si amestecare, pe Hristos, Facatorul tuturor.
        Cantarea a 3-a
        Cu sfintenia invatându-te din tinerete, Parinte, dumnezeiasca dragoste ai ales, a urma lui Hristos, Nectarie, si de toata desartaciunea cu intelepciune te-ai departat.

      Cu graiurile buzelor tale, Parinte, picuri dulceata cereasca celor ce cu credinta primesc cuvântul tau si calauzesti la cele bune cugetul credinciosilor.
    Slava...
        Noua podoaba a ierarhilor te-ai aratat, Ierarhe Nectarie, imbracând sfintenia cea adevarata prin curatia vietuirii tale; pentru aceasta te laudam.
    Si acum...
        Infrumusetata fiind mai presus de cuget cu stralucirile fecioriei, pe Dumnezeu cu trup mai presus de fire-L nasti, Preacurata, si osânda Evei cu nasterea ta ai dezlegat-o.
        Sedealna: Glas 5. ‘‘Pe Cuvântul, Cel impreuna...’’
         Savarsind alergarea virtutii, Cuvioase, cu dumnezeiasca cuviinta te-ai mutat Ia viata cea neimbatrânitoare si partas al sfintilor te-ai aratat, Nectarie, dimpreuna cu care totdeauna roaga-te Imparatului tuturor, Hristos, sa dea iertare de pacate si mântuire sufletelor celor ce praznuiesc pomenirea ta.
    Si acum... , a Nascatoarei.
        Spre tine mi-am pus nadejdea mântuirii mele, Maica Pururi Fecioara, si pe tine te pun ocrotitoare tare si neclintita a vietii mele.
          Cantarea a 4-a
          Cu sfintenie savârsind viata ta pe pamant, partas al cortului tuturor sfintilor te-ai aratat in cer; iar racla moastelor tale izvoraste sfintire si mântuire celor ce se sfarsesc, ierarhe, de boli si de necazuri.
       Preotit-ai intru curatie si cuviosie, intelepte, ca un preot bine-placut lui Hristos Atotputernicul si ca pe o jertfa curata I-ai adus prinos viata ta cea fara de prihana, Ierarhe; pentru aceasta, dupa vrednicie ai fost proslavit.
    Slava...
       De felurite boli si patimi cumplite vindeca in chip minunat capul tau cel preasfânt; ca in acesta salastuind dumnezeiescul har, in multe feluri lucreaza celor ce alearga la el, dupa masura credintei lor.
    Si acum..., a Nascatoarei
       Cu chipul nostru S-a nascut din pântecele tau Dumnezeu Cel Nematerialnic si, ramânând Ceea ce era mai inainte, pe Adam din blestem l-a rezidit, fii ai lui Dumnezeu aratând pe cei ce cu credinta te slavim pe tine, ca Nascatoare de Dumnezeu.
       Cantarea a 5-a
       Cu intelepciunea Duhului si Cuvantul Vietii inimile credinciosilor le indrepti, Nectarie, catre vietuirea cea mai imbunatatita, Parinte, ca un intelept si sfant propovaduitor al Evangheliei.

      Imbracand vesmantul arhieriei, intelepte, cu fapte pline de virtute l-ai impodobit, ca un ierarh preaindumnezeit si iconom al dumnezeiestilor taine.
    Slava...
      Intelepteste stralucind cu intelegerea si cu blandetea, pe cuvioasele fecioare Ie-ai strâns si la Hristos Ie-ai calauzit cu cuvintele si cu faptele vietii tale celei neprihanite.
    Si acum...., a Nascatoarei.
       Cu stralucirea ta, Preacurata, Iumineaza, ca o milostiva si fara de prihana, sufletul meu cel intunecat de orbirea patimilor, si cu dumnezeiasca frica ma intareste.
        Cantarea a 6-a
       Ca o stea nou-rasarita, in vremurile cele mai de pe urma ai luminat tainic inimile credinciosilor, Nectarie, aprinzandu-le catre dumnezeiasca dorire, Parinte.

       Cu intelepciune si dumnezeiasca intelegere petrecând pe pamant in zilele cele rele, precum a zis Pavel cel intelept, stralucit ai fost proslavit, Nectarie, de catre Domnul.
    Slava...
      Intarind neclatita in frica lui Dumnezeu sfanta manastirea ta, liman neinvaluit ai aratat-o, spre mântuirea sufletelor, Nectarie.
    Si acum..., a Nascatoarei.
       Ceea ce ai nascut cu trup pe Facatorul tuturor si ai sters blestemul cel de demult al lui Adam, izbaveste-ma, Preanevinovata, de intunecarea patimilor mele.
      Condac, glas 8 podobie ‘‘Aparatoare Doamna...’’

       Pe steaua cea nou-rasarita a Ortodoxiei si cetatea cea nou zidita a Bisericii sa-l Iaudam intru veselia inimii, ca proslavit fiind prin lucrarea Duhului izvoraste darul nestricacios al tamaduirilor celor ce striga: Bucura-te, Sfinte Parinte Nectarie.
        Icos
      Om cugetator de cele ceresti te-ai aratat in lume, Nectarie, Ierarhul lui Hristos, ca, ducând viata cuvioasa, in toate ai petrecut ca unul cu adevarat sfânt si indumnezeit; pentru aceasta, auzi de Ia noi:
             Bucura-te, cel prin care se inalta credinciosii ;
             Bucura-te, cel prin care se infricoseaza vrajmasii ;
             Bucura-te, urmatorul Cuviosilor Parinti ;
             Bucura-te, dumnezeiescul dascal al ortodocsilor ;
             Bucura-te, casa preasfanta a Iucrarii dumnezeiesti ;
             Bucura-te, carte de Dumnezeu tiparita a vietuirii celei innoite ;
             Bucura-te, ca ai ajuns la masura sfintilor ;
             Bucura-te, ca intelepteste te-ai instrainat de materie ;
             Bucura-te, stralucit semn de biruinta al credintei ;
             Bucura-te, cinstit organ al harului ;
             Bucura-te, cel prin care Biserica dantuieste ;
             Bucura-te, cel prin care ostrovul Eghinei se veseleste ;
             Bucura-te, Sfinte Parinte Nectarie.
         Cantarea a 7-a
       Cu dreapta intelegere si inima curata liturghisind, Parinte, lui Hristos, Imparatul tuturor, luminarea Mângaietorului ai primit-o in sufletul tau, Cuvioase, strigând: ‘‘Binecuvântat este Dumnezeul Parintilor nostri’’

       In chip intelegator rasarindu-ne noua in vremurile cele mai de pe urma ca un soare cu totul stralucitor, luminezi cugetele binecinstitorilor cu lumina faptelor tale, Sfinte Nectarie, podoaba ierarhilor.
    Slava...
       Ca o alta camara minunata de tamaduiri, pururi da intarirea, Nectarie, sicriul moastelor tale, Parinte, sufletelor si trupurilor celor ce cu evlavie multa alearga la sfanta ta manastire.
    Si acum ..., a Nascatoarei.
       Ca ceea ce esti Maica Mântuitorului si Dumnezeului nostru, cauta cu ochiul tau milostiv, Fecioara Preanevinovata, la nevoia cea amara a sufletului meu, si de reaua deprindere a patimilor celor pierzatoare izbaveste-ma.
        Cantarea a 8-a
        Voind Domnul a face cunoscuta celor de pe pamant slava pe care ti-a dat-o tie in cer, intelepte, izvor de tamaduiri si de minuni multe a aratat, preafericite, dumnezeiestile tale moaste.

       Precum crinii câmpului s-au aratat cinstitele tale moaste, Parinte Nectarie, indata ce s-a deschis cinstitul tau mormânt, tuturor facandu-le simtit mirosul nemuririi.
    Binecuvântam pe Tatal...
        De toata stramtorarea, vatamarea si mania, roaga-te, Ierarhe al Iui Hristos, sa se izbaveasca cinstita ta manastire, care intru tine se lauda si dragostei tale parintesti se incredinteaza.
    Si acum...,a Nascatoarei.
       Fara de samanta ai luat in pântece pe Facatorul tuturor si pe Acesta fara stricaciune nascandu-L cu trup, de stricaciunea cugetelor trupesti cu harul tau, Fecioara, izbaveste-ma pe mine, jalnicul tau rugator.
       Cantarea a 9-a
      Cununa slavei ai primit-o, Nectarie, de la Hristos, Cel ce stralucit te-a proslavit pe tine, savârsind tu, Parinte, intru cuviosie alergarea ta; si, de o cinste cu sfintii te-ai aratat, dimpreuna cu care te roaga pentru cei ce te cinstesc pe tine.

       Imbracând vesmantul arhieriei, preasfintit pe acesta l-ai aratat cu sfintele tale nevointe si cuvioasele tale osteneli, si, prin vietuirea ta cea curata, te-ai pecetluit cu stralucirea Parintilor celor de demult.

       Savârsind cu laude pomenirea ta, Nectarie, Biserica lui Hristos se veseleste intru tine, Sfinte; ca pe aceasta ai luminat-o, Ierarhe, aratându-te sfintit prin Dumnezeiescul Duh.
    Slava...
       Mirosul cel ceresc si bine-inmiresmat al vietii, pe care il raspândeste preacinstitul tau cap, in chip intelegator daruieste-l sufletului meu, sfinte, si, ca pe un miros de buna mireasma primeste, Parinte, cântarea aceasta, pe care cu dorire ti-am adus-o.
    Si acum..., a Nascatoarei.
       Ceea ce fara de asemanare esti mai inalta decât puterile de sus si mai stralucitoare decât soarele, Stapâna, Ceea ce ai nascut cu trup pe Soarele Slavei, Hristos, Datatorul de lumina, luminezi pe cei ce te maresc pe tine.
        Luminânda:
       Biserica, veseleste-te si cânta cântare noua, laudând pe fiul tau si pe ierarhul cel sfant, Nectarie, cel ce in vremurile noastre s-a aratat sfintit.
    Slava...
       Cu dumnezeiasca cuviinta vietuind in chip minunat maritu-te-ai, Nectarie ierarhe, de catre Facatorul tuturor; ca izvor de minuni s-a aratat racla moastelor tale.
    Si acum..., a Nascatoarei.
       De Dumnezeu Preadaruita Fecioara, roaga pururi pe Fiul si Stapânul Tau si Multmilostivul Dumnezeu sa izbaveasca pururi de toata nevoia, Nascatoare de Dumnezeu, pe cei binecinstitori.
    La Laude:
          Punem stihurile pe 4 si cantam urmatoarele stihiri:
        Glas 1 ‘‘Ceea ce esti bucuria…’’

        Cu cantari adunându-ne, sa praznuim pomenirea cea sfanta a dumnezeiescului Nectarie, a celui ce in vremurile noastre de la Hristos in chip minunat s-a proslavit, prin stralucirea vietii sale, cu darul tamaduirilor, spre ingradire binecinstitorilor.

        Racla moastelor tale, Parinte Nectarie, ca o alta scaldatoare a Siloamului se arata; ca bolile cele cumplite le vindeca, sanatate si izbavire impartind pururi, prin lucrarea Duhului, celor ce alearga la dânsa.

       Cine va cânta dupa cuviinta stapânirile Tale, Datatorule de viata si Mântuitorule; ca stâlp si intarire neclintita cu adevarat ai daruit cinstitei Tale Biserici, pe dumnezeiescul Nectarie, cel ce fie Tie Ti s-a inchinat intru cuviosie.

        Mai presus decat mirosul crinilor este buna mireasma a cinstitelor tale moaste, Nectarie de trei ori fericite, veselind simturile credinciosilor ; pentru aceasta, vazând Eghina darul tau cel dumnezeiesc, pe tine te fericeste.
    Slava..., glas 5.
        Cuvioase Parinte, cugetare intru legea lui Dumnezeu facandu-ti viata ta, cu viata sfintilor celor de demult te-ai pecetluit pe tine; ca robind duhului cugetarea cea trupeasca, alese fapte ai facut si intru cuviosie te-ai imbracat, ca un ierarh de Dumnezeu inteleptit si al virtutii adevarat lucrator; pentru aceasta, cu stralucire te-ai proslavit de la Dumnezeu si izvor de tamaduire s-a aratat    sicriul moastelor tale, prin umbrirea Duhului Sfant. Ci, o, fericite Nectarie, revarsa in sufletele noastre nectarul darului tau si roaga-te Domnului sa ne daruiasca noua mare mila.    
    Si acum... a Nascatoarei.
    Fericimu-te pe tine...
    Doxologia mare si troparul.
    La Liturghie...
         Fericirile pe 8. Apostol, Evrei cap. 7, 26-28 si cap. 8, 1-2: ‘‘Fratilor, arhierei ca acesta se cuvenea sa avem... ‘‘Evanghelia de la Ioan, cap.10, 9-16: ‘‘Zis-a Domnul: Eu sunt usa...’’.
    CHINONICUL
       Intru pomenire vesnica va fi dreptul si de auzul rau nu se va teme.

    1 comments:

    Fericite Nectarie, roaga-te Domnului sa ne daruiasca noua mare mila.

    Trimiteți un comentariu

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More