• sâmbătă, 31 martie 2012

    Icoana Maicii Domnului „Căutătoarea celor pierduţi"


    Icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului „Căutătoarea celor pierduţi" se găseşte la mănăstirea Eleon, Israel.






    Icoana Maicii Domnului „Căutarea celor pierduţi"
    Nu exista date despre aceasta icoana, decat cateva prin sec. VII, când este amintită cu numele actual, în relatările lui Teofil de Adan. Oficial nu se cunosc insa vechimea, originea, istoricul ei.
    Fiecare copie a Icoanei „Căutătoarea celor pierduţi" s-a dovedit a fi făcătoare de minuni, cu cei care aucerut ajutor din partea Maicii Domnului în situaţii extreme.
    Mamele creştine din Rusia povestesc cu mult drag copiilor despre felul în care a fost donată o copie a Icoanei bisericii din satul Bor (Kaluga), la mijlocul sec. XVIII. Într-o zi, un localnic, pe nume Teodot Obukov, mergea cu sania trasă de cal, la slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia praznicului Bobotezei. Fiind viscol, el a rătăcit drumul, ajungând la marginea unei prăpăstii. Calul s-a oprit şi nu a vrut să mai meargă, obosit. Teodot a rămas în sanie, simţind cum îl pătrunde gerul. Singura lui scăpare era rugăciunea:
    „Maica Domnului, scapă-mă, şi voi aduce Icoana ta, Căutătoarea celor pierduţi, în satul nostru!"
    În momentul rugăciunii lui Teodot, un alt locuitor al Borului, care era acasă, a auzit la geam o voce, care i-a grăit răspicat: „Ia-l!" Omul a ieşit din casă şi s-a uitat în jur. Prin viscol, după un timp, el a zărit sania şi l-a scos pe Teodot, pe jumătate îngheţat. Când şi-a revenit, Teodot a comandat o copie a Icoanei, după cum promisese, de la o biserică din Bolkov – Orlov, pentru biserica din Bor. Îndată, copia Icoanei s-a arătat făcătoare de minuni şi cu alte persoane la ananghie.
    Alte copii ale Icoanei se află în satul Malizhino – Harkov (izbăvitoare de holeră), în Krasnoe – Cernigov, în Kozlov – Tambov, în biserica Naşterii Domnului din Moscova (str. Palaşevska). În 1835 a fost târnosită o biserică în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Căutătoarea celor pierduţi", la Institutul pentru orfani Alexandrov, din Moscova.
    Dintre Icoanele enumerate, cea din Moscova se bucură de un renume deosebit. Cel care a pastrat-o în casa proprie era un bărbat rămas văduv, foarte sărac. Rugându-se Maicii Domnului spre ajutor, pentru sine şi pentru fetele lui, a fost binecuvântat cu linişte şi belşug. Atunci el a donat Icoana bisericii Învierii, după care Icoana a fost mutată în Biserica Naşterii Domnului – Palaşevsk. În 1812, icoana a fost profanată, ruptă în trei bucăţi şi aruncată, de către francezii care au jefuit biserica. Când a fost redescoperită, ea a săvârşit multe minuni. S-a creat un obicei local, ca miresele să vină înaintea Icoanei, în ziua nunţii sau cu puţin timp înainte, rugându-se pentru o căsătorie fericită şi trainică. Desigur, şi la această Icoană se roagă toţi cei copleşiţi de probleme, venind ca nişte copii necăjiţi la mama lor.
    În Icoană, ca particularitate, Maica Domnului îşi ţine mâinile împreunate, îmbrăţişându-L pe Fiul ei, Care îi răspunde cu dragoste. Împărăteasa ne caută şi ne aşteaptă şi pe noi, ca fii.
    sursa:http://www.ortodoxia.md/proloagele-sfintilor-si-a-sfintelor
     http://dositeea.blogspot.it/

    1 comments:

    Mai multe icoane ale Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi săvârşiră, de-a lungul vremii, minuni în locurile unde se aflau, de pildă, izbăvirea în mai multe rânduri de holeră.

    Icoana Maicii Domnului aflată în biserica Naşterii Domnului fu obţinută de un bogătaş care curând după primirea acesteia rămase văduv şi sărăci. După rugăciuni fierbinţi către Maica Domnului de a fi iertat şi returnarea icoanei, fiicele sale se căsătoriră, iar dânsul fu izbăvit de lipsuri.

    În anul 1812, biserica Palaşevsk fu devastată. Icoana Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi aflată aici spartă în trei bucăţi sub dărâmături se dovedi a fi făcătoare de minuni, săvârşind multe tămăduiri. Tot mai mulţi oameni veneau să se închine dinaintea ei, cei cuprinşi de patima beţiei, pierind de sărăcie sau suferind de boli fără leac, toţi veneau precum fiii pierduţi să primească alinare şi izbăvire.

    Trimiteți un comentariu

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More