• sâmbătă, 9 noiembrie 2013

    La Sfantul Nectarie,Insula Eghina ,Grecia.

    Insula Eghina, Grecia. La Sfantul Nectarie – fotografii si un minighid cu informatii pentru pelerini

    Sunt multi crestini in toata lumea care se roaga Sfantului Nectarie. Unii dintre ei au ajuns acolo, in Eghina, dar cu siguranta ca sunt si oameni care nici macar nu-si imagineaza cum este manastirea Sfanta Treime (Aghia Triada), locul unde a trait ultimii ani de viata Sfantul Nectarie si unde este si mormantul acestuia. Mai ales pentru acesti oameni, care nu au calatorit acolo, am facut cateva fotografii. Sper sa se bucure si sa inteleaga faptul ca sfantul este aproape de noi, oriunde ne-am afla, cu conditia sa ne rugam cu credinta fierbinte.
    Eghina, Manastirea Sfanta TreimeEghina, Manastirea Sfanta Treime, unde a trait Sfantul Nectarie  Manastirea Sfanta Treime, biserica unde se afla moastele Sfantului
    Biserica Manastirii Aghia Triada, locul unde “odihneste” capul Sfantului Nectarie
    Capul Sfantului Nectarie, marele facator de minuni, grabnic ajutator in boli grele.
    Tot in biserica manastirii se afla si racla cu sfintele moaste. Sfantul Nectarie a dorit sa fie impartit in toata lumea. Si cred ca a stiut foarte bine de ce, cu ochii mei am vazut pana si coreeni imbracati in costume populare, ortodocsi, veniti la hramul Sfantului din 9 noiembrie. Mare minune!
    Mormantul din curtea manastirii, unde Sfantul Nectarie a fost aflat neputrezit, cu buna mireasma. Aici, pelerinii asculta cu urechea la peretii mormantului si aud cum cineva umbla sau aud zgomot de usi, batai de inima, batai de baston. Aici, Sfantul a vorbit prin minune de multe ori, schimband viata oamenilor care s-au invrednicit sa il asculte. Martor este si un Parinte din Sfantul Munte Athos, batranul Nicodim, roman de-al nostru, care are acum 77 de ani. Acestuia Sfantul i-a vorbit si la trimis in Sfantul Munte.
    Camera de zi din chilia Sfantului Nectarie, aflata in spatele mormantului din curtea manastirii Aghia Triada
    Pe acest pat se odihnea cel ce a rabdat ocarile tuturor. Aici ai sentimentul ca il vezi aievea pe Sfant si parca nu ai mai vrea sa pleci. Toate lucrurile pe care le vezi acolo, in chilie iti mangaie sufletul. E harul Duhului Sfant, care se salasluieste acolo unde este sfintenie…oare noi nu am putea?
    Dulapul cu lucrurile personale si comoda pe care Sfantul Nectarie avea candela si icoane. Simplu si smerit, luand calea ocarilor, om dintre oameni, a fost sfintit de Dumnezeu pentru masura smereniei sale.
    Ar putea fi niste papuci obisnuiti, de pe vremea bunicilor. Dar acestia, daca ar fi cu putinta, ar fi sarutati de toata suflarea ortodoxa care crede in puterea sfintilor. Sunt papucii Sfantului Nectarie.
    De multe ori sfintii, nestiuti de nimeni, depasesc prin nevointa aleasa de bunavoie, hotarul “omenescului”. Aceasta este o piatra din vechea casa a Sfantului din Turcia de azi… pusa spre inchinare la intrarea in chilie. Sta acolo si ne spune parca - ”oameni buni terminati cu viata buna si veniti spre mantuire”.

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More