• vineri, 24 mai 2013

    CINE ESTE SFANTUL EFREM CEL NOU?

     

    Sfantul Efrem cel Nou a trait in secolul al XV-lea in Grecia. Acest Mare Sfant s-a nascut la14 septembrie,ziua crucii, in orasul grecesc Trikala in anul 1384.

    Sfantul Efrem cel Nou (Constantinos Morfis, dupa numele de botez) a ramas orfan de tata inca de mic copil, astfel ca el impreuna cu ceilalti 7 frati ai sai au fost ingrijiti numai de mama sa care era o femeie foarte evlavioasa.

    Cand Efrem a implinit 14 ani paraseste casa parinteasca, fugind din calea turcilor condusi de Baiazud 1,care incepusera rapirea tinerilor de 14-20 ani pentru ai inregistra cu forta ca ieniceri.Fiind calauzit de bunul Dumnezeu intra la manastirea din Muntele Amomoan, langa Nea Makri din Attica. Manastirea avea hramul Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Situata fiind pe Colina Neprihanitilor din Grecia. Aici el şi-a luat crucea lui Hristos devenind monah. Aprins de dragostea pentru Domnul, Sf. Efrem s-a supus de buna voie disciplinei monastice.

    Cu ravna dumnezeiasca el L-a urmat pe Hristos si s-a dezrobit de placerile lumesti. Din mila Domnului si-a purificat sufletul de patimile omoratoare, devenind vas ales al Sfantului Duh, fiind invrednicit si de inalta treapta a preotiei, slujind cu multa smerenie si zdrobire de inima in altar.

    Sfantul Efrem s-a nevoit mai bine de 25 de ani, ca monah, la manastirea Bunavestire. In anul 1416 turcii au pradat peninsula Attika si in 1424, invadand manastirea, au omorat cu sabia toti calugarii. Sfantul Efrem era atunci in pestera, sus in munte si cand s-a intors a gasit trupurile neinsufletite ale monahilor.Dupa un an, turcii au venit din nou si gasindu-l pe Sfant, la supus caznelor cu o barbarie rar intalnita, timp de 8 luni si jumatate. Indurand chinuri mai presus de cuvinte, rugandu-se si iertand, astfel Sfantul a primit cununa muceniceasca, dupa cum singur avea sa ne descopere.

    Maica MACARIA(persoana prin care Sfantul Efrem cel Nou a binevoit sa se faca cunoscut)

    Persoana prin care Sfantul Efrem a binevoit sa se faca cunoscut intregii lumi este Maica Macaria. Pe numele din lume Margarita Desipri, ea s-a nascut in 12 martie 1911 in satucul Fataladi din Insula Tinos din Marea Egee. Din parinti evlaviosi, avand un bunic preot din partea mamei pe care l-a indragit nespus de mult, parintele Antonie. Familia Desipri a fost binecuvantata cu nasterea a multi copii, dintre care doua fete au devenit monahii, iar unul dintre baieti preot, Andrei, singurul care mai traieste astazi.Domnul o chema la nevointe deosebite. Pe timpul ocupatiei si-a facut simtita prezenta binevoitoare in inchisorile de femei din Atena.

    A intrat in manastire pe 11 decembrie 1930, mai apoi primind in 31 iunie 1932 tunderea in monahism cu numele de Macaria. Aprinzandu-se cu ravna pentru cunostiinta Sfintilor lui Dumnezeu si voind a cunoaste nemijlocit cum vietuiau si se osteneau vechii pustnici greci, ea s-a retras i Nea Makri, intr-un loc in care se stia prin traditie ca este una din cele mai vechi vetre pustnicesti ale acelui tinut.

    In vara anului 1945, vizitand localitatea Nea Makri din peninsula Atica, a urcat sa aprinda o candeluta intre ruinele a ceea ce avea sa i se descopere ulterior ca fiind Manastirea stavropighie de calugari de odinioara din „Muntele celor neprihanmiti”.Inca de atunci a inceput sa simta ca acel loc este un loc sfant. Un loc unde, cu voia lui Dumnezeu, va ramane pana la sfarsitul vietii. Si-a incropit o chiliuta si a continuat acolo viata monahaa, noaptea lucrand pentru a-si asigura cele absolut necesare traiului si ziua, in afara de slujbe, cercetand ruinele vechii bisericute a Buneivestiri si ale chiliilor de odinioara. A trait in conditii aspre, incalzita iarna de focul rugaciunilor arzatoare catre Dumnezeu, avand drept acoperire numai o invelitoare lasata de un cioban care descoperise ca acolo traia cineva.

    Dupa multa rugaciune si statornicie in ravna launtrica pentru a afla cum vietuisera Sfintii nevoitori ai acestor locuri, Mantuitorul Hristos i-a descoperit Maicii Macaria osemintele Sfantului Mare Mucenic Efrem. Acest lucru se petrece in 3 ianuarie 1950, iar MAICA Macaria era aproape de varsta de 40 de ani, foarte apropiata de a celui ale carui moaste i-au fost descoperite de Mantuitorul. Iata cat de minunat a lucrat Domnul, daruind raspuns Maicii Macaria nu un cuvant, ci un Sfant de o varsta foarte apropiata de a ei. Cu adevarat cuviintele cele mai frumoase ale lui Dumnezeu sunt Sfintii.

    Intre ruinele vechii manastiri....

    ''Asezata intre ruinele vechii manastiri, unde sfanta Pronie imi calauzise pasii, mi-am intors gandurile catre anii care s-au scurs, catre vremurile de demult, cand peste tot erau risipite osemintele sfintilor care au inrosit si au hranit cu sangele lor arborele Ortodoxiei.

    Curatind aceste ruine, ma gandeam ca ma aflu intr-un loc sfant si ma rugam asa: “Doamne, Dumnezeul meu, invredniceste-ma pe mine, smerita roaba a Ta, sa vad pe unul din parintii care au trait aici”. Dupa un timp oarecare, in care eu m-am rugat fara incetare, am auzit inlauntrul meu un glas zicandu-mi: “Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti” si mi s-a aratat minunat, in chip tainic, un coltisor de pamant in pridvorul manastirii. Timpul trecea, iar glasul, si mai puternic si mai inflacarat, imi porunci: “Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti“.

    Atunci i-am aratat acel loc muncitorului pe care il chemasem in acele zile pentru o mica reparatie. Doar ca el nu a vrut sa sape in locul pe care glasul launtric mi-l insemnase. El voia sa sape undeva mai departe. In fata incapatanarii lui, l-am lasat sa sape unde voia, dar am ramas acolo, rugandu-ma sa nu poata plini lucrul, sa dea de piatra si sa fie silit sa vina la locul aratat de tainicul glas. Si, in sfarsit, in vreme ce el incerca in trei sau patru locuri, dadu de fiecare data de pietre si, pana la urma, se intoarse la locul pe care i-l aratasem la inceput. Acolo – vatra, trei nise, peretele pe jumatate prabusit – totul arata ca in acel loc fusese candva chilia unui monah si ca din ea ramasesera doar ruinele, pentru a ne vorbi de drama care s-a savarsit in acel loc. Am curatat locul de pietrele care il acoperisera si lucratorul a inceput sa sape. Era destul de agitat, putin manios si ma temeam sa nu faca vreo stricaciune.

    I-am zis:

    - Nu te grabi, nu te obosi, lucreaza usurel.

    Si, ca si cand nu m-ar fi auzit, a continuat sa sape in acelasi fel.

    I-am spus:

    - Poate ca cineva este ingropat aici si s-ar putea sa strici ceva. Te rog, fii cu luare – aminte!

    Atunci a inteles si mi-a zis:

    -Tu chiar crezi ca este adevarat ceea ce-ti trece prin cap?

    Si, intr-adevar, eram atat de sigura, ca si cum as fi vazut. Sapand tot mai mult si ajungand la o adancime de putin peste 1,7 metri, harletul aduse mai intai la lumina craniul omului lui Dumnezeu. Si, in aceeasi clipa, o mireasma de nespus se raspandi de jur imprejurul nostru. Muncitorul pali pe data, limba ii amuti si i se taie rasuflarea.

    - Lasa-ma singura, te rog, i-am zis, si el se indeparta.

    Am ingenuncheat cu evlavie si am imbratisat ramasitele Sfantului, presimtindu-i adanc maretia martiriului. Sufletul meu s-a umplut de bucurie. Aflasem o mare comoara. Apoi, inlaturand cu grija pamantul, am descoperit sfintele sale moaste intregi, care, in ciuda sederii lor de multe veacuri in pamant, nu putrezisera.

    Am inteles ca era vorba de un cleric, caci, dand la o parte pamantul din dreptul sfintelor sale maini, am zarit marginile manecii unei rase. Haina nu avea pe ea nici cea mai mica urma de praf, era foarte curata, cusuta mai grosolan, cu o lucratura precum cele din vremurile de demult, iar grosimea firului era mai mare de un milimetru. Dezvelind locul unde se aflau picioarele, iata din nou tivitura rasei curate, ca si cea a manecilor, in vreme ce urma picioarelor Sfantului se imprimase pe sol.

    N-am stiut ce sa fac mai intai – sa ma bucur, ori sa plang -, intrebandu-ma cum ajunsese omul lui Dumnezeu ca sa fie ingropat acolo. Ce se intamplase? Ce vazusera ochii lui? Ma gandeam ca trebuie sa se fi intamplat o drama cutremuratoare. Am incercat sa-i curat moastele de noroi, dar oasele mainii se faramitau; ploaia patrundea in mormant. De aceea, am asezat osemintele, asa cum erau, intr-o nisa deasupra mormantului. Dar ce sa va spun despre ploaia care incepu sa cada? S-ar fi zis ca cerul arunca frunzulite argintate cu care il stropea pe Sfant si mormantul lui. Era seara, asa ca am citit vecernia; eram inca singura in acel loc sfant in care ma calauzise Dumnezeu.

    Deodata, am auzit pasi care pornisera dinspre mormant si inaintau spre curte: au ajuns pana la usa bisericii. Erau pasi puternici si hotarati si am simtit ca erau ai unui barbat viguros. A fost singurul moment cand mi-a fost teama. Am simtit cum tot sangele imi ingheata si, paralizata de spaima, nici nu m-am putut intoarce inapoi.

    Atunci i-am auzit glasul, zicandu-mi:

    - Pana cand ma vei lasa acolo? Si el, care mi-a pus capul asa…!

    M-am intors si l-am vazut: era inalt de statura, cu ochi mici, rotunzi si cu usoare riduri pe la colturi. Barba ii acoperea gatul si de aici se despartea intr-o parte si in alta si in fata, era putin buclata si de culoare neagra. Purta imbracaminte calugareasca, in mana stanga tinea o faclie foarte stralucitoare, iar cu mana sa dreapta binecuvanta. Sufletul meu se umplu de fericire si de o bucurie de nespus. Am dobandit din nou curaj si putere. Frica disparu, l-am simtit aproape de mine si i-am spus:

    - Iarta-ma, maine, de indata ce Dumnezeu va face sa rasara zorii zilei, ma voi ingriji de tine.

    Intr-o clipa s-a facut nevazut, iar eu am incheiat in tihna vecernia. A doua zi, dupa slujba utreniei, am luat sfintele moaste, le-am curatat, le-am spalat si le-am pus intr-o firida, in Sfantul Altar, aprinzand o candela alaturi. In seara aceleeasi zile, l-am vazut in somn pe Sfantul barbat al lui Dumnezeu stand in picioare in biserica, in partea dreapta, si tinand alaturat o icoana stralucitoare, avand pe ea chipul lui. Icoana era in marime naturala, imbracata in argint vechi si lucrata de mana. Langa el se afla un mare policandru sub care am aprins o lumanare de ceara curata.

    L-am auzit zicandu-mi:

    - Iti multumesc mult. Ma numesc Efrem.

    Cu cat timpul trecea, aveam in mine o nesiguranta cu privire la cele intamplate. Intr-o zi, dupa vecernie, cand am intins mana sa inchid usa bisericii, am auzit trei batai, ca si cum cineva ar fi lovit cu un sirag de matanii de chihlimbar in usa. Am inteles ca era Sfantul. Am intrat in Altar, unde ii asezasem sfintele moaste si, dupa ce am aprins o lumanare, m-am inchinat. Dar ce sa va spun? Cum as putea cuprinde in cuvinte simtamantul pe care l-am avut inaintea miresmei ceresti care se raspandea din sfintele moaste? Un adevarat noian mi-a invaluit intreaga fiinta, am simtit in mine insami Raiul, dar, in acelasi timp, si micimea mea in fata acestei maretii.''

    Maica Macaria

    Prin viata si marturia ei neincetata, Maica Macaria, a vestit tuturora cele descoperite de catre Sfantul Efrem Cel Nou., pe locul unde fusesera aflate sfintele moaste ridicandu-se o Manastire inchinata Marelui Mucenic. Pana la sfarsitul vietii sale stareta Macaria a fost o adevarata pilda de credinta si rugaciune urmand pe cat i-a fost cu putinta nevointele si ostenelile pustnicesti ale Sfantului Efrem. Cuvioasa Macaria a trecut la cele vesnice in 23 aprilie 1999, la praznicul Sfantului Gheoghe, fiind in varsta de 88 de ani.

    Staretei Macaria Despiri – care este o persoana foarte duhovniceasca – i-a fost dat sa auda de la Sfantul Efrem aceste cuvinte: “Voi face multe minuni!”

    Deoarece Sfantul Efrem face multe minuni – adica e în foarte mare masura un facator de minuni -, el se aseamana duhovniceste cu Sfantul Rafail din Mitilene.

    „Voi face multe minuni” - i-a spus Sfantul Efrem Staretei Macaria cand i s-a aratat nemijlocit.

    „Ii voi ajuta pe multi înainte sa vina suferintele!… înainte sa vina nenorocirile”.

    Am auzit eu însumi aceasta de mai multe ori de la egumena Manastirii de la Nea Makri. Este o persoana foarte duhovniceasca, ea fiind cea careia i s-a descoperit Sfantul Efrem. Acesta a fost îngropat vreme de 500 de ani si el însusi i-a aratat egumenei locul unde era îngropat. Ea a sapat în acel loc si a gasit moastele. Sfantul Efrem face multe minuni. Fara îndoiala, avand în vedere scrierile si prorociile Parintilor, din pricina ca nu ne pocaim, ne sunt pregatite suferinte…

    teolog Nikolas Sotiropoulos, Grecia

    joi, 23 mai 2013

    Copacul unde a fost martirizat Sfantul Efrem cel Nou

    Toate lucrurile acestea care le voi spune si pe care le ve-ti citi sunt marturisite de Sfantul Efrem dupa descoperirea moastelor sale prin Maica Macaria.Ele nefiind cunoscute din copilaria sa, nu sunt lasate in scripte si nicidecum nu le-a scris cineva despre el atunci cand era micut. Toate acestea s-au aflat mult mai tarziu dupa mai bine de 500 de ani.

    Felul in care Sfantul a aratat cum a murit e greu de explicat. Prin iconomia lui Dumnezeu a fost prins si robit chiar in ziua sa de nastere,14 septembrie, ziua crucii, purtand astfel grea cruce.
    De pilda, o femeie care s-a dus sa se inchine icoanei lui, dintr-o data l-a vazut acolo pe Sfantul Efrem pironit pe un copac, atarnat de picioare, trupul fiindu-i stapuns de piroane mari ca si cele cu care a fost tintuit Domnul Hristos.I-au strapuns pantecele cu un taciune mare inrosit si atat l-au lovit si l-au batut, incat tot copacul era plin de sangele lui, iar carnea ii statea imprastiata imprejur. Astfel a fost martirizat. Sfantul Efrem se ruga si astfel si-a dat duhul, in acele chinuri. Mai apoi, o alta maicuta de la acea manastire povesteste cum a fost ingropat trupul Mucenicului, marturisandu-le acestea tot in urma descoperiri a Sfantului Efrem. Vreme de multe zile, trupul Sfantului a ramas jos langa dud, caci nimeni in afara de turci nu stia ce se petrece acolo, nici unul dintre crestini neindraznind sa urce in locul unde se aflau armatele turcesti.

    La multe zile de la plecarea turcilor, cativa sateni crestini au urcat pe Colina Neprihanitilor si doar un caine, poate al manastirii, alerga spre locul unde a fost martirizat Sfantul Efrem. Cu adevarat, peste veacuri si acest caine a ramas in memoria Dumnezeirii, caci numai de acolo se putea vesti acest adevar. Dumnezeu nu uita nimic, nici pe cainele acesta mergand plangand si inconjurand tot timpul copacul martiriului si parca pazindu-l pe Sfantul Efrem.

    Celelalte batjocoriri pe care le-a suferit Sfantul Efrem sunt nenumarate, insa merita subliniat inca ceva.Si anume ca atunci cand au venit cei trei tarani, nu se vedea trupul Sfantului agatat pe lemn, caci saracul caine nu facea decat sa fuga de la tarani la trupul lui, ca si cum ar fi vrut sa le spuna unde e trupul Mucenicului. Atunci oamenii au inteles ca este ceva acolo si, luand de jos trupul au strans tot ce se putea strange, pentru ca erau bucati din trupul lui peste tot, si apoi l-au pus in mormant.

    Povesteste mai departe maicuta, careia i-a fost randuit sa vada acestea , ca acel caine s-a dus si si-a bagat botul intr-o scorbura si a mai scos o bucata din trupul Sfantului Efrem si a adus-o acolo. Iar maicuta se minuna cu cata delicatete tinea acel caine bucatica din trupul Mucenicului.

    Sfantul Efrem a patimit si n-a fost cunoscut nimanui vreme de 500 de ani. Descoperirile despre el sunt minunate, cele despre patimirea sa muceniceasca, Sfantul descoperindu-le mai multor oameni. Ganditi-va numai ca maicii de acolo, de la manastire, Sfantul i s-a aratat in chilie, l-a vazut limpede,era tocmai dupa rugaciune si se intinsese putin. Era inalt, foarte slab, putin aplecat de spate, cu haina monahala, cu parul lasat pe umeri. Haina calugareasca era neagra, dar era atat de invechita, incat devenise verzui. Arata ca un monah adevarat, iar de un om cu o astfel de infatisare te-ai fi temut daca l-ai fi vazut dintr-odata in chilia ta. Si totusi Maica Macaria a simtit multa odihna cand i-a fost dat sa-l vada. El s-a apropiat de patul ei, dar nu s-a apropiat pasind, ci a fost dintr-odata langa patul ei si i s-a aplecat la ureche, gaind:

    ''In anul 1526, la 5 mai, la noua dimineata, a murit martirizat Sfantul Efrem cel Nou''.Atunci Maica Macaria s-a gandit:''Sa ma ridic sa notez''. Iar el a zis din nou:''In anul 1526, la 5 mai, la noua dimineata, a murit martirizat Sfantul Efrem cel Nou'', repetand aceasta de sapte-opt ori, incat Maica Macaria se gandea ca de acum va tine minte.Deci sa tinem minte dragi iubitori de Dumnezeu, iubitori ai Sfantului Efrem ca in anul 1526, la 5 mai, la 9 dimineata, a murit martirizat in chinuri groaznice, bunul Sfant Efrem cel Nou.

    Asadar, aceste lucruri au fost descoperite atat de detailat, incat nici daca am fi fost de fata nu am fi vazut asemenea amanunte.Insa toate acestea s-au aratat si au ramas in memoria Dumnezeiasca, in pomenirea lui Dumnezeu, si sunt amintite acum, incat le stim si noi. Sfantul Efrem este pomenit astazi si prin el Dumnezeu a facut si face minuni nenumarate si mari, intarind din nou credinta in poporul dreptcredincios. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne intareasca pentru rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou.Bunul si iubitorul nostru Sfant.

    Amin.


    Sa mergem pe firul povesti, adevaratei si tulburatoarei povesti a Sfantului Efrem cel Nou. Cunoscandu-i martirul orice inima nu poate sa nu se tulbure...si sa nu-si doreasca al cunoaste.Deci sa pornim pe urmele bunului nostru Sfant.

    In anul 1966, in ziua de 29 aprilie, monahia Macaria a primit din nou descoperire de la sfant:

    ''Deodata l-am vazut langa mine, venise fara sa paseasca. A soptit cu multa evlavie...

    ''Sfantul Efrem si-a sfarsit viata muceniceste, sub turci, in anul 1426, pe 5 mai, la ora noua dimineata.''

    In seara urmatoare o alta monahie a avut un vis in care i s-a descoperit martirul Sfantului. Fusese legat cu capul in jos de un copac batran si in mijlocul pantecelui i s-a infipt o bucata de lemn aprins, care ii ardea madularele, in timp ce trupul ii era strapuns cu multe cuie.

    Din ziua de 14 septembrie, cand implinea 42 de ani, Sfantul Efrem si-a inceput urcusul mucenicesc, caci vreme de opt luni si jumatate turcii l-au chinuit in fel si chip, nadajduind sa-l faca sa se lepede de Hristos si sa-l marturiseasca pe Alah drept Dumnezeu. Astfel, ziua de 14 septembrie a devenit pentru Sfantul Efrem o a doua nastere prin crucea patimirilor.

    Ramanand netulburat si luminos prin rugaciune si credinta, Sfantul Efrem a fost torturat in chip cumplit de catre turci, chiar in curtea Manastirii in care se nevoise atatia ani. Apoi turcii l-au inchis intr-o camaruta mica, fara hrana sau apa, batandu-l in fiecare zi si sperand ca-l vor birui si se va lepada de Hristos pentru a deveni musulman.

    Vreme de mai mult de 8 luni, Sfantul Efrem a indurat chinuri si torturi groaznice. Supus caznelor de o barbarie rar intalnita, indurand chinuri groaznice, dincolo de cuvinte, Sfantul Efrem nu se abate nici in aceste ultime clipe cumplite ale vietii sale, dand marturie despre iubirea imensa si credinta desavarsita care dealfel i-a dat forta sa-si indure cu vrednicie, cumplitul martir. Cand turcii au priceput ca, orice vor face, Sfantul va ramane credincios lui Hristos, au hotarat sa-l omoare la praznicul Invierii, spre mai multa batjocorire a crestinatatii.

    Din pricina ca turcii nu au izbutit sa-l infranga pe Sfantul Efrem prin nici un fel de caznire, dar şi pentru ca el sa nu fie o pilda de staruinta in credinta in Hristos, paganii l-au spanzurat cu picioarele in sus de un dud si i-au infipt un taciune aprins in pantece. Rugaciunea catre Dumnezeu a fost nedezlipita de pe buzele Sfantului Efrem si astfel a avut putere sa biruiasca pana in sfarsit toate caznele agarenilor, iar sufletul si l-a dat lui Dumnezeu tot intru rugaciune.
    In vremea celor din urma patimiri ale Cuviosului Mucenic, batjocoritorii turci strigau catre el:

    „Unde este Dumnezeul tau?! De ce nu te ajuta?!”, iar Sfantul Efrem se ruga astfel:

    „O, Dumnezeule, nu tine seama de cuvintele acestor oameni, ci faca-se voia Ta, caci Tu le-ai randuit pe acestea!”.

    Din cele descoperite Maicii Macaria in chip dumnezeiesc, aflam ca atunci cand turcii l-au atarnat pe Sfantul Efrem de dud, l-au batut pana l-au sleit de puteri. Ca sa il trezeasca din starea de sfarseala, au inceput sa-l traga de barba si sa i-o smulga. Din pricina multelor batai, hainele Sfantului erau numai zdrente, trupul fiindu-i acoperit mai mult de rani si sange decat de vesminte. Privelistea era cutremurator de jalnica. Cu toate acestea, indracirea turcilor nu avea masura si pofta lor nebuna nu ii saturau de sange. Atunci, unul dintre chinuitori a luat un taciune aprins si, luandu-si avant, l-a infipt cu toată puterea in pantecele Sfantului Efrem. Durerea va fi fost atat de mare, incat mintea omeneasca nu poate sa si-o inchipuie si sa o cuprinda in cuvinte. Sangele curgea din pantece, insa turcii nu s-au oprit nici acum. Trupul Sfantului se zvarcolea de durere si toate madularele ii erau o rana. Apoi, din pricina suferintei, Sfantul si-a pierdut puterea de a mai grai si s-a rugat Domnului in taina sa ii ierte pacatele. Din gura lui au tasnit sange si saliva, iar pamantul dimprejur era deja inrosit de sange si de bucati din carnea lui. Gandindu-se ca a murit, turcii l-au dat jos din copac, iar trupul Sfantului a cazut la pamant, indracirea lor nu avea sat in cruzime, asa incat au inceput sa loveasca cu piciorul in Sfant si sa-l bata cu toata puterea. Dupa o vreme, Sfantul Efrem a deschis ochii si a rostit:

    „Doamne, in mainile Tale incredintez duhul meu”... si odata cu aceste cuvinte sufletul lui a parasit trupul. Era la ora 9 dimineata, in ziua de 5 mai a anului 1426 – fiind atunci Martea Luminata, a treia zi de Pasti. Turcii au facut acest lucru spre a defaima si uratii marele praznic al Invierii Domnului, insa cu siguranta ca la plecarea lor din viata aceasta, Dumnezeu le-a aratat ca acela pe care l-au chinuit cu atata bestialitate a dobandit viata fara de moarte.
    Turcii au batjocorit si ciopartit trupul Sfantului dupa ce acesta si-a incredintat duhul in mainile lui Dumnezeu, ca mai apoi ramasitele pamantesti au fost adunate si ingropate cu cinste de catre tarani crestini din imprejurimile Manastirii.

    Acest Sfant al lui Hristos isi dadu sfantul suflet in mainile Stapanului sau, de la care primi cununa de Mucenic si darul facerii de minuni.

    Viata sa sfanta si sfarsitul crunt dar preafericit au fost nestiute de oameni, mai bine de 500 de ani, nimeni nu a stiut nimic despre acest Mare Mucenic. Insa prin descoperirea sfintelor sale moaste,Preafericitul Efrem, s-a facut cunoscut pana la marginile pamantului. In data de 3 ianuarie 1950,prin revelatie dumnezeiasca monahia Macaria descopera, Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, astfel fiind cunoscute viata si patimirile sale.

    De aceea, Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, este sarbatorit de doua ori pe an:
    *pe 3 ianuarie-ziua aflarii Sfintelor sale Moaste si
    *pe 5 mai -ziua adormirii sale intru Domnul, in urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic.

    Minunile la moastele Sfantului Marelui Mucenic Efrem, aratarile lui in vis sau aevea, ajutorul grabnic oferit celor in nevoi, nenumaratele tamaduiri s-au facut cunoscute in numeroase scrieri. Marturiile fiind stranse la inceput de maica Macaria, iar dupa moartea ei, de maicile de la manastirea Sfantului. Odata citind martirul si cunoscand minunile lui devi parte din el, simtindu-l foarte aproape, nu poti sa nu iubesti un astfel de Sfant si mai ales sa il doresti ca ocrotitor al casei tale. Bucuria intalnirii, cu un mare sfant prin care Dumnezeu a lucrat imbelsugat facerile sale de bine este una ce nu se confunda, pentru orice om cu adevarat credincios.

    Sfintii sunt vii,mai vii ca noi.Ceea ce au facut ei in trup , fac si dupa plecarea lor din trup.Viata ne invata ca sfintii sunt alaturi de noi, mai ales atunci cand le cerem ajutorul. Moastele si nu numai sunt marturia vietii nemuritoare pe care sfintii o primesc nu numai in sufletul, ci si in trupul lor muritor. Fericit este poporul care are in mijlocul sau comori de asa mare pret!

    ''Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui.''

    ''Noule intre Sfinti, cel ce ai ramas nestiut multi ani,facatorule de minuni,Sfinte Efrem vrednicule de lauda,prin harul tau sfinteste pe toti cei ce vin si cad cu multa credinta la moastele tale cele izvoratoare de mir, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre!

    AMIN

    sursa:https://www.facebook.com/sfantulefrem.celnou

    Icoana izvorâtoare de mir


    Icoana izvorâtoare de mir

    Cuvânt înainte la carteaMINUNILE SFÂNTULUI EFREM CEL NOUPRIN ICOANA SA IZVORÂTOARE DE MIR, Editura Areopag, 2013
      
    Mari sunt minunile lui Dumnezeu, Cel ce a făcut din nimic lumea aceasta, univer­sul şi toate cele văzute şi nevăzute! Îngerii şi toţi sfinţii laudă minunile Lui cele negrăite, consfinţind prezenţa cerului aici pe pământ prin sfintele moaşte care iz­vo­­răsc minuni mari şi prin sfintele icoane făcă­­toare de minuni, care împânzesc unele biserici, catedrale şi mănăstiri. Aşa am văzut curgând mir de bună mireasmă duhovnicească şi la icoana făcă­toa­re de minuni a Sfântului Marelui Muce­nic Efrem cel Nou, marele făcător de mi­nuni, care aduce alinare durerilor, sufe­rin­ţelor pământeşti şi bucurie vieţii în lumea aceasta. Aduce mângâiere şi tot binele prin ru­gă­­ciu­nile celor ce i se roagă cu credinţă şi‑i solicită ajutorul. Şi eu ‑ fiind bătrân, înaintat în vârstă, şi su­fe­rind din tinereţile mele ‑ am cunoscut pu­te­rea lui Dumnezeu, ajutorul Lui şi iubi­rea Lui cerească faţă de zidirea Lui. Tot aşa, dă­ruind mântuirea tuturor, a dă­ruit sfinţe­nia şi puterea Sa şi sfinţilor, ca­re I s‑au dăruit şi s‑au jertfit pentru dra­gostea Lui.
    Tot aşa se cunoaşte şi se primeşte aju­to­rul lui Dumnezeu şi prin rugăciunile şi mijlocirile Sfântului Efrem cel Nou, marele făcător de minuni.
    Cel mai mic între preoţi,arhimandritul Ioan Ilarion,de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului.

    ***

    Din mila Lui, Dumnezeu a rânduit să văd aceste minuni foarte mari şi cu o im­por­­tan­­tă lucrare de vindecare a celor care s‑au închinat icoanei Sfântului Efrem. De fiecare dată când oamenii mă întrea­bă ce să facă, le spun aşa: „Vorbiţi cu sfân­tul din i­coa­nă, căci sfinţii nu mor nicio­dată. Ei sunt mij­­lo­citori către Dumnezeu”. Toţi care au venit cu credinţă, închinân­du‑se sfintei icoane, prin ea s‑au închinat sfân­tului şi sfâ­n­tul a vorbit cu ei. Sfântul este viu şi lu­crător. Mie viaţa mi‑a dăruit o încercare. Du­pă o meningită cronică, purtam zi şi noap­­te ochelari fumurii, de ‑3,5. Mergând în­tr‑o zi la control, acolo unde îl fac de obi­cei, mi s‑a spus pe loc că nu mai am nimic şi nu‑mi trebuie nici măcar 0,5 pentru îndrep­tarea vederii. Credeţi în Hristos, în minu­nile Maicii Sale şi ale sfinţilor rânduiţi de Biserica noas­tră Ortodoxă, printre care se numără şi Sfân­tul Efrem cel Nou, marele fă­că­tor de minuni! Dumnezeu este viu pentru cei curaţi cu inima.
    Părintele Onufrie Căruntu
    ***

    Mergând pentru prima dată în Grecia, în anul 2010, am auzit despre Sfântul Efrem pentru prima oară. Nu ştiam nimic despre el până atunci. La un moment dat, ghidul ne spune: „Să mergem la Sfântul Efrem!”
    Dar nu ştia autocarul unde să meargă. A început în autocar o discuţie: „Dar ce, vreţi să ne omorâţi, pe aici? Cum să mer­gem la ora asta, aşa?” A venit o maşină, la un moment dat, şi a zis: „Pe aici e cărarea”, şi am ajuns imediat. Am intrat înăuntru, am văzut sfintele moaşte, ne‑am închinat toţi, în genunchi, frumos, şi la pangar am văzut că erau preţuri foarte mari la icoană ‑ şi nu aveam bani. Am plecat aşa. Când am ieşit pe poarta mănăstirii, văd icoana respectivă, dar avea nişte defecte, nu avea nici de prins nimic, şi era pusă în spatele cortului. Şi eu dau să zic: „Vreau şi eu icoana asta”, dar m‑a ajutat cineva care ştia greacă: „Vreau şi eu icoana asta!” Se uită vânzătorul, nici nu ştia ce să‑mi zică, cât să‑mi ceară, că o avea acolo pusă. Şi a zis: „Nu ştiu cum să cer, cât să cer”. Şi a cerut 15 euro. I‑a dat omul res­pectiv, mi‑a luat‑o el, şi am pus icoana aşa, strâns la piept, ţin minte, şi mergeam spre autocar, şi am spus: „Unde‑o punem? Asta‑i preţioasă! Unde‑o punem?”
    Am venit în România, şi am ţinut icoa­na o perioadă la un domn, Avram îl cheamă, că eu n‑aveam unde să o ţin. La un moment dat, domnul Avram spune: „Pă­rinte, la icoa­nă se simte un miros, nu ştiu…” Eu îi zic: „Ei, te‑ai miruit matale. Eu ştiu de la ce simţi mirosul?” A adus‑o în casă, am pus‑o pe perete. Icoana era pusă acolo unde e acum cea cu sfinţii închisorilor de la Aiud, de la toate închisorile.
    Şi, fiind acolo, în prima zi de Înviere, în seara de Înviere din 2010, eu eram pe Ra­rău şi am rugat pe două doamne care aveau cheia să vină să aducă sfânta lumină de Paşti în casă. Când au venit să aducă sfân­­ta lu­mină în casă, s‑au înspăimântat: de la Sfân­tul Efrem curgea mir, şi se vede şi acu­ma locul, se văd dârele, cum a curs… Şi mă sună şi‑mi zic. Dar eu zic: „Măi, aţi pătat voi cu ulei sau cine ştie cum…” „Nu, părinte, că n‑avem acolo candelă!” Zic: „Staţi, măi, cuminte, măi, că nu‑i nimic!”
    Când am venit acasă, când am vrut mă odih­nesc, m‑am întins pe pat şi, în mo­men­tul acela, am văzut şiroaie! Am înmăr­mu­rit! Îl sun repede pe părintele stareţ de la Ra­rău: „Părinte, curge mir…” „Măi, sigur nu‑i de la candelă?” „Părinte, nu‑i, că nu‑i încă nicio candelă la sfântul!”
    Un an de zile, n‑am spus altora nimic. După care, părintele stareţ a zis: „De‑acum e vorba de o minune!” Şi au început oame­nii să vină să se închine. Am pus acel jgheab de cupru, să curgă mirul în sticlă. După aia, după ce am venit acasă, am văzut şi eu. După un an de zile, a venit părintele stareţ să se închine, a văzut minunea. A venit lu­me, miercurea şi vine­rea a venit lume care se închina, şi au început minunile: enorme!
    Una – s‑o luăm de la început cu minu­nile – vine o bătrânică cu feciorul ei, pe la aproa­pe 32 de ani, cred, care avea patima bău­­­tului, dar nu aşa… şi spirtul îl bea! N‑avea serviciu, stătea pe pensia ei, fuma. El n‑a crezut, el nu credea sub nicio formă, venea că‑l ruga mama lui; inclusiv mie mi‑a bă­ut din spirtul pe care‑l aveam în casă. In­clu­siv! Şi a venit a doua oară, a treia oară… Prima dată i‑am zis aşa: „Eu cred cu ade­vărat că, dacă te uiţi la Sfântul Efrem şi crezi şi tu, ai să fii bine!”
    De fiecare dată, eu nu le‑am dat multe sfaturi. Atât îi îndemn pe toţi: „Du‑te, vor­beşte cu sfântul, promite‑i ceva, dacă poţi, sau roagă‑l să te ajute. Dar, dacă ai promis, să nu uiţi ce ai promis!” A treia oară când a venit, băiatul şi‑a găsit serviciu, s‑a lăsat de vicii, a început să vorbească cu o fată, a în­ce­put să devină om.
    După care, o femeie care mergea în bas­ton, de‑abia se târâia, trebuia să meargă la operaţie, infiltraţii, câte şi mai câte; a venit primele zile, primele săptămâni, în baston. După aia, lăsa bastonul la uşă; acuma l‑a lă­sat de tot. Urcă scări, merge, totul este bine – slavă lui Dumnezeu şi sfinţilor Săi!
    Mai este un caz al unui copil care trebu­ie să fie operat şi, de fiecare dată când tre­buie să intre în operaţie, răceşte sau se în­tâm­plă vreo problemă. A venit la Sfântul Efrem de câteva ori şi eu nădăjduiesc şi cred cu adevărat că sfântul o să‑l ajute. Atât cere sfântul ăsta: să crezi! De atâtea ori – aici poa­te am greşit, i‑am zis şi părintelui Ioan de la Rarău – nu ştiu, mi‑e drag sfântul, dar de multe ori îndrăznesc mult aici, îl consi­der ca un frate.
    Părintele Onufrie Căruntu

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More