• duminică, 4 octombrie 2015

    Plantele de leac ale Maicii Domnului

    In acatiste si rugaciuni, noi, crestinii, o numim pe Maica Domnului Floarea cea mai aleasa si inmiresmata, cea care l-a nascut si l-a purtat in brate pe Domnul nostru, Iisus Hristos.
    Nu intamplator, in 1999, cand a fost in vizita in Romania, Papa Ioan Paul al doilea a spus despre tara data ca este Gradina Maicii Domnului.
    In traditia poporului nostru, dar si in limbajul nostru popular, mai multe flori si plante poarta numele Maicii Domnului, multe dintre ele avand efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupesti, cat si pentru cele sufletesti.
    Cea mai cunoscuta planta din aceasta categoria este salvia, numita popular si palma Maicii Domnului. Un vechi proverb roman, ajuns pana la noi, spune "Cum sa moara omul, daca are salvie in gradina", facand referire la proprietatile vindecatoare pentru multe boli si afectiuni.
    Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost in acele grele momente, a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare:
    "De azi inainte si pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte asa cum ai facut tu pentru mine".
    Preparatele din salvie, pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.
    Ceaiul din salvie, cate doua cesti pe zi, este un foarte bun fortifiant. Se prepara dintr-o lingurita de frunze la o ceasca de apa clocotita. Se lasa cateva minute la infuzat, se strecoara, se indulceste cu miere de albine, de preferinta poliflora, si se bea cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10-15 minute.
    Ceea ce se stie mai putin despre salvie este ca aceasta planta cu beneficii atat de numeroase este un ingredient des folosit in industria cosmetica datorita proprietatilor sale in cicatrizarea ranilor care o recomanda tenurilor cu probleme. E bine de stiut ca tinctura de salvie stimuleaza cresterea parului si-i intareste radacina.
    Braul Maicii Domnului, o alta planta medicinala, creste in gradina sub forma unor ghirlande de frunze ovale, de un verde deschis. Dorul Maicii Precista creste in salbaticie, pe langa lacuri. Este o planta inalta, cu forma de spic, de culoare verde inchis si frunze late si ascutite.

    Inima Maicii Domnului si Papucul Maicii Domnului sunt doua flori de ghiveci, deosebit de frumoase, de care oamenii se bucura sa le aiba in casa. Florile de salcam simbolizeaza lacrimile, dar si puritatea Sfintei Maria, iar florile de portocal castitatea, puritatea si generozitatea Maicii Domnului.

    1 comments:

    foarte interesant , sunt informaţii ce nu le ştiam

    Trimiteți un comentariu

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More