Moastele Sfantului Ioan Botezatorul din Sozopol, Bulgaria, au fost descoperite pe 28 iulie 2010 de o echipa de arheologi ce efectuau sapaturi pe insula Sfantul Ioan (Ivan), cea mai mare dintre cele cinci insule bulgare din Marea Neagra.
Orasul Sozopol este unul dintre cele mai vechi orase aflate pe coasta bulgara a Marii Negre si dateaza din Epoca Bronzului. Asezarea a fost colonizata de greci in jurul anului 610 i.Hr.. Orasul a devenit de timpuriu un important centru crestin, avand functie de resedinta episcopala.
Un complex monahal a fost construit intre secolele V-VI pe insula Sfantul Ioan, situata in apropierea orasului de coasta Sozopol, deasupra ruinelor unui templu roman.
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul a devenit un important centru crestin in intreaga regiune. In jurul secolelor VII-IX, complexul a fost parasit pentru o vreme, urmand a fi reconstruit in sec. X.
Cercetarile arheologice au inceput in 1985, derulandu-se pe o perioada de doi ani, timp in care au fost descoperite o biserica, o resedinta episcopala, o biblioteca, o parte din zidul fortificat si cateva chilii monahale.
In timpul sapaturilor reluate in vara anului 2010, echipa de arheologi condusa de Prof. Kazimir Popkonstantinov, a descoperit un relicvar din alabastru ce fusese zidit in interiorul altarului bisericii inchinate Sfantului Ioan Botezatorul. Inca de la la inceput arheologii au sugerat ca acest relicvar ar putea adaposti moastele Sfantului Ioan Inaintemergatorul Domnului, fiind cunoscuta traditia existenta in vremea ridicarii Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul (sec. V) de a fi construita pe mormnatul sfantului, sau de avea la temelie moaste ale sale.
Pe langa dovezile de ordin toponimic, o descoperire la fel de importanta, fara de care asupra autenticitatii moastelor ar fi planat suspiciunea, a fost o cutie mica gasita la o distanta de 1,2 m de relicvar, ce pastreaza o inscriptie in limba greaca. Desi lipsesc anumite litere, se intelege ca un anume Toma este cel care a adus particelele moastelor Sfantului Ioan Botezatorul, pe data de 24 iunie (Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul).
Desi nu exista o dovada clara in acest sens, arheologii spun ca moastele Sfantului Ioan Botezatorul ar proveni din Constantinopol. Se presupune ca in vechime, Patriarhia Ecumenica din Constantinopol ar fi oferit o parte din moastele sfantului Manastirii Sfantul Ioan Botezatorul.
Autenticitatea Sfintelor Moaste a fost recunoscuta si de Biserica Ortodoxa Bulgara. Prof. Kazimir Popkonstantinov, seful echipei de arheologi, a oferit sfintele moaste Episcopului de Sliven, Ioanichie, care le-a mutat in cadrul unei procesiuni in biserica Sfantul Gheorghe din Sozopol.
Cu aceasta ocazie, mii de pelerini bulgari, precum si turisti romani, rusi, germani, polonezi, cehi, care se aflau in vacanta pe litoralul bulgar al Marii Negre, au participat la acest moment unic inchinandu-se la Moastele Sfantului Ioan Botezatorul.
Sfintele moastele, ce constau in fragmente de os provenid din bratul si piciorul Sfantului Ioan Botezatorul, au fost asezate intr-o frumoasa racla din argint donata chiar de prim-ministrul bulgar.
La scurt timp a fost consemnata si o prima minune pretrecuta cu o femeie din Rusia, care, de teama, isi pierduse capacitatea de a vorbi, in urma unui atac terorist cecen din Moscova. Aceasta si-a recapatat graiul in chip minunat dupa ce s-a inchinat la moastele Sfantului Ioan Botezatorul.
Timp de cinci zile, incepand cu data de 12 noiembrie 2010, racla cu moastele Sfantului Ioan Botezatorul a fost adusa spre inchinare la catedrala Sf. Alexandru Nevsky din Sofia (Bulgaria). Patriarhul Maxim al Bulgariei a oficiat cu aceasta ocazie Sfanta Liturghie si s-a inchinat, alaturi de ceilalti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la moastele Sf. Ioan. Prezent in tara, premierul rus Vladimir Putin a profitat si el de aceasta ocazie, aducand prinos de cinstire.
Moastele Sfantului Ioan Botezatorul din Sozopol, Bulgaria, vor sta in Biserica Sfantul Gheorghe pana la finalizarea lucrarilor la Catedrala Sfantul Chiril si Metodie, aflata in apropiere. Biserica Sfantul Gheorghe mai poseda intre "odoarele sale de mare pret”, un fragment din Sfanta Cruce, precum si o particica din moastele Sfantului Apostol Andrei
0 comments:
Trimiteți un comentariu