• vineri, 24 mai 2013

    CINE ESTE SFANTUL EFREM CEL NOU?

     

    Sfantul Efrem cel Nou a trait in secolul al XV-lea in Grecia. Acest Mare Sfant s-a nascut la14 septembrie,ziua crucii, in orasul grecesc Trikala in anul 1384.

    Sfantul Efrem cel Nou (Constantinos Morfis, dupa numele de botez) a ramas orfan de tata inca de mic copil, astfel ca el impreuna cu ceilalti 7 frati ai sai au fost ingrijiti numai de mama sa care era o femeie foarte evlavioasa.

    Cand Efrem a implinit 14 ani paraseste casa parinteasca, fugind din calea turcilor condusi de Baiazud 1,care incepusera rapirea tinerilor de 14-20 ani pentru ai inregistra cu forta ca ieniceri.Fiind calauzit de bunul Dumnezeu intra la manastirea din Muntele Amomoan, langa Nea Makri din Attica. Manastirea avea hramul Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Situata fiind pe Colina Neprihanitilor din Grecia. Aici el şi-a luat crucea lui Hristos devenind monah. Aprins de dragostea pentru Domnul, Sf. Efrem s-a supus de buna voie disciplinei monastice.

    Cu ravna dumnezeiasca el L-a urmat pe Hristos si s-a dezrobit de placerile lumesti. Din mila Domnului si-a purificat sufletul de patimile omoratoare, devenind vas ales al Sfantului Duh, fiind invrednicit si de inalta treapta a preotiei, slujind cu multa smerenie si zdrobire de inima in altar.

    Sfantul Efrem s-a nevoit mai bine de 25 de ani, ca monah, la manastirea Bunavestire. In anul 1416 turcii au pradat peninsula Attika si in 1424, invadand manastirea, au omorat cu sabia toti calugarii. Sfantul Efrem era atunci in pestera, sus in munte si cand s-a intors a gasit trupurile neinsufletite ale monahilor.Dupa un an, turcii au venit din nou si gasindu-l pe Sfant, la supus caznelor cu o barbarie rar intalnita, timp de 8 luni si jumatate. Indurand chinuri mai presus de cuvinte, rugandu-se si iertand, astfel Sfantul a primit cununa muceniceasca, dupa cum singur avea sa ne descopere.

    0 comments:

    Trimiteți un comentariu

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More